Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Άρθρο του Συναδέλφου Μάλαμα Τσαρδάκη



Οι απόστρατοι  σε επαγρύπνηση για  να  μην πληρώσουμε την επερχόμενη οικονομική κρίση.


Οι απόστρατοι αλλά και οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας των ΕΔ την προηγούμενη δεκαετία με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μαζί  ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και της σημερινής ΝΔ με τα μνημόνια που έφεραν έχουμε υποστεί  αιματηρές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις μας.
Εμείς είμαστε που μας υπόσχονταν πριν το 2012 ότι θα εξαιρεθούμε από τις περικοπές επειδή ανήκουμε στα ειδικά μισθολόγια. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε πάνω από το 50% του μισθού και της σύνταξης . Η πλειοψηφία δυσκολευόμαστε πλέον να καλύψουμε τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν για εμάς και τα μέλη των οικογενειών μας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα με αφορμή την πανδημία - με τις πλάτες των άλλων αστικών κομμάτων - ψήφισε στην Ολομέλεια της βουλής Πράξεις Νομοθετικών Περιεχομένων με τη μορφή νομοσχεδίου, την  νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στις κατευθύνσεις του ΣΕΒ που ήδη υπήρχαν στα σχέδια.
Για το δημόσιο σύστημα Υγείας προβλέπονται για τα «μάτια του κόσμου» μερικά ημίμετρα, που μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν μπροστά στις τεράστιες ανάγκες, όπως αυτές αναδεικνύονται από τους υγειονομικούς και τις κινητοποιήσεις τους.
 Με τα νέα μέτρα για την πανδημία επιχειρείται ισχυρό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών. Το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες είναι στάχτη στα  μάτια στους εργαζόμενους, ένα μέτρο που πάρθηκε σε συνθήκες όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στάλθηκαν από τις επιχειρήσεις και το κράτος σπίτι τους.  
Η μερίδα του λέοντος προορίζεται για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων που θα βγουν απ’ την κρίση με μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Όμως κανένα μέτρο κρατικής παροχής ρευστότητας – μικρότερο ή μεγαλύτερο – δεν μπορεί τελικά να ματαιώσει την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να αναιρέσει την αιτία της.
«Είναι πλέον σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε ύφεση εξίσου βαθιά ή χειρότερη από το 2009» αναφέρει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Ο υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα «βυθίζεται σε πολύ βαθιά ύφεση φέτος», ίση με το 2,5% του ΑΕΠ. ενώ έδωσε και μια «γεύση» από τα παζάρια που ήταν σε εξέλιξη σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση της νέας οικονομικής κρίσης.  
Οι μνήμες είναι πρόσφατες και η εμπειρία δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φορτώσει ξανά τις συνέπειες της νέας κρίσης στο λαό. Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας  από τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, που πλήττονται όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Επειδή, επίσης είναι γνωστό από την εμπειρία μας, ότι οι απόστρατοι των Ε.Δ δεν πρόκειται να μείνουν στο απυρόβλητο από την νέα οικονομική ύφεση, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας.
    Πρέπει σαν πρώτο βήμα να πλαισιώσουμε την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.), τον φορέα που εμείς συγκροτήσαμε στα χρόνια της κρίσης.
     Στη συνέχεια, νοιώθοντας αναπόσπαστο τμήμα του λαού, οργανωμένα να συμπορευθούμε  πάλι με όλους αυτούς τους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων για να εμποδίσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, και να βάλουμε στο στόχαστρο την αιτία τους.
Να συμμετέχουμε  στον  όμορφο αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς φτώχεια  και πολέμους.
Για ένα φωτεινό μέλλον των παιδιών μας.
Για το συμφέρον μας. 
Για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας.
                                           Μάλαμας Τσαρδάκης Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.
                                                                Μέλος του ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.