Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

  

Η Ελλάδα μετά την απρόκλητη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας εναντίον της, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, μπήκε στο Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η είσοδος της χώρας μας στο Β. Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού λαού, που ξεσηκώθηκε κυριολεκτικά σαν ένας άνθρωπος.

Η Ιταλική κυβέρνηση υπολόγιζε, πως με μια κεραυνοβόλα επιχείρηση θα καταλάμβανε σύντομα την Ελλάδα. Ίδια σχεδόν γνώμη επικρατούσε και στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αθήνας, που προδικάζοντας μια σύντομη ήττα, σκόπευε να ρίξει «λίγες τουφεκιές για την τιμή των όπλων». Άλλωστε τη γνώμη αυτή είχε και ο ίδιος ο φασίστας πρωθυπουργός Μεταξάς που δήλωσε ότι «ο πόλεμος που σήμερα αναλαμβάνει το έθνος είναι για την τιμή των όπλων».

Σε αντίθεση με τη φασιστική κυβέρνηση ο  ελληνικός λαός επέδειξε εξαιρετική πολιτική ωριμότητα και άφθαστο πατριωτισμό για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Η νίκη του ελληνικού στρατού εναντίον των Ιταλών επιδρομέων προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Η αδυναμία του ιταλικού στρατού να πετύχει τα σχέδιά του κατά της πατρίδας μας υποχρέωσε τη φασιστική-ναζιστική Γερμανία, να εισβάλει στην Ελλάδα στις 6 Απρίλη του 1940.

Η κατοχή της Ελλάδας, δε σήμαινε ωστόσο, ότι τερματίστηκε και η πάλη του ελληνικού λαού.

Μέσα σε συνθήκες πείνας, και με τις φρικαλεότητες των Ναζί κατακτητών και των συμμάχων τους να μην έχουν τέλος, άρχιζαν και οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση του ένοπλου αγώνα εναντίον των κατακτητών.

Ο ήρωας της Πίνδου Κωνσταντίνος Δαβάκης, συμβούλευε τους Έλληνες αξιωματικούς ότι η θέση τους ήταν στην Ελλάδα κι όχι στη Μ. Ανατολή, προς την οποία έφευγαν τότε αξιωματικοί και πολίτες.

Εδώ είναι η θέση μας, γιατί εδώ είναι οι κατακτητές, κι εδώ πρέπει να μείνουμε και εμείς οι αξιωματικοί, και να πάρουμε μέρος στο αγώνα της αντίστασης εναντίον τους. 

 

Τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού Λαού!

 

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους:

Τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που μαζί με τα παιδιά του ελληνικού λαού πολέμησαν απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό και τον  έτρεψαν σε φυγή.

Σε αυτούς τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που επέλεξαν να μην

υπακούσουν στο γενικό «ρεύμα» να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, αλλά έμειναν στον τόπο τους να πολεμήσουν τον κατακτητή, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό τους!

Τους αγωνιστές  και τις αγωνίστριες που με οποιονδήποτε τρόπο βάδισαν το δρόμο του  βγήκαν στο δίκαιου αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχθηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τα δίκαια και τη λευτεριά του λαού μας.

 Στους εκατοντάδες στρατιωτικούς, χωροφύλακες, αστυνομικούς,  που μαζί με τους χιλιάδες λαού αγωνίστηκαν αντιστάθηκαν στους κατακτητές και απελευθέρωσαν την πατρίδα, γράφοντας τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της λαϊκής πάλης στη χώρα μας.  

                                                                          

 

Για το ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ

Ο Πρόεδρος

Φωτιάδης Τριαντάφυλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.