Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

USS Theodore Roosevelt






ΗΠΑ
USS Theodore Roosevelt
 Υπόθεση αποπομπής του Κυβερνήτη Crozier

    Τις περασμένες ημέρες παρακολουθήσαμε, μέσα από τα διεθνή δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, την υπόθεση της αποπομπής από την θέση του, του Κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Roosevelt Πλοιάρχου Brett Crozier  .



  Υπενθυμίζω ότι το θέμα δημιουργήθηκε όταν διέρρευσε στον αμερικανικό τύπο, έγγραφο του Κυβερνήτη προς την ηγεσία με το καθώς και η απάντηση του Αμερικανικού Πενταγώνου.
   Με το έγγραφο ο Κυβερνήτης ζητούσε την  εκκένωση του πλοίου επειδή 137 από τα περίπου 4800 μέλη του πληρώματος είχαν διαγνωστεί θετικά ως κρούσματα του Covid -19 και η απάντηση της ηγεσίας ήταν αρνητική.   

    Μετά την αρνητική απάντηση ο υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Thomas Modly  απάλλαξε των καθηκόντων του τον  Πλοιάρχο Brett Crozier.
 
   Ο Modly δήλωσε ότι η αποπομπή δεν έγινε λόγω της διαρροής του εγγράφου αλλά λόγω «της κακής κρίσης και της μη ικανότητάς του Πλοιάρχου να χειριστεί με επαγγελματισμό την πρόκληση του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στο πλοίο του».

 Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper στήριξε την απόφαση του  Thomas Modly   «βασιζόμενος», κατά τον εκπρόσωπο τύπου του πενταγώνου, «στο συμπέρασμα του Modly ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στον Crozier».
   Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και απασχόλησε και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να απασχολεί τον διεθνή τύπο 
   Στις ΗΠΑ τα κόμματα πήραν θέση και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ανταλλάσουν πυρά ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και ένα κίνημα Αμερικανών πολιτών οι οποίοι μαζεύουν υπογραφές και ζητάνε την ακύρωση της απόφασης του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας και την αποκατάσταση του  Πλοιάρχου Brett Crozier.
 
 Και ο χορός καλά κρατάει αφού σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης καθημερινής ενημέρωσης για τον Covid -19, δήλωσε ότι ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου κακώς έστειλε το έγγραφο και ζήτησε την απόταξή του από το Ναυτικό των ΗΠΑ. 
      

   Το γεγονός ότι το USN εφάρμοσε την πρόταση του Κυβερνήτη και  απομάκρυνε με ασφάλεια τα μέλη του πληρώματος αποδεικνύει την ορθότητα της πρότασης του αλλά αφήνει παγερά αδιάφορους του κυβερνώντες.       Πιθανότατα θέλουν να περάσουν σε όλους τους στρατιωτικούς μήνυμα πυγμής και  επίδειξης μηδενικής ανοχής απέναντι σε όποιον αμφισβητεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις θέσεις / απόψεις  των κυβερνώντων και εκφράζει / προτείνει / διατυπώνει διαφορετική άποψη.    
   Παράλληλα ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι του USN δήλωναν ότι με την απόφαση του υπηρεσιακού Υπουργού Ναυτικού προστατεύεται η ιστορική πρακτική της διαδικασίας υποβολής των αναφορών, προτάσεων και εισηγήσεων, αξιωματικός ο οποίος γνωρίζει το παρασκήνιο αλλά δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια δήλωσε ότι ο Κυβερνήτης είχε επανειλημμένα αιτήσει από τους προϊσταμένους του την ανάληψη των απαιτούμενων ενεργειών για την εκκένωση του πλοίου χωρίς όμως αποτέλεσμα και γι αυτό συνέταξε και υπέβαλε το γνωστό έγγραφο.            

Οι εικόνες της αποχώρησης του καρατομηθέντος Πλοιάρχου υπό τις επευφημίες του πληρώματος, που χαρακτηρίστηκε σαν ιστορικός αποχαιρετισμός, ήταν εντυπωσιακές και αποτύπωναν  πραγματικότητα  αποδοχής, αγάπης και στήριξης του πληρώματος προς τον Κυβερνήτη του. 

Του Κυβερνήτη που θεωρούν ότι έβαλε την ασφάλειά τους πάνω από την καριέρα του.  

Στην Ελληνική πραγματικότητα, όπως ήταν φυσικό, άρχισε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κατάθεση διαφόρων απόψεων / θέσεων για το συμβάν.
Κάποιοι τάχτηκαν αναφανδόν κατά του κυβερνήτη και υπέρ της απόφασης της καρατόμησης του,  υποστηρίζοντας ότι έκανε λάθος εισηγήσεις προς την ηγεσία, ότι το έγγραφο δεν είχε το προσήκον ύφος, ότι δεν έκανε τις ενέργειες που όφειλε να κάνει, ότι δεν ενίσχυσε το ηθικό του πληρώματος και μάλλον με τις ενέργειές του το υπονόμευσε, ότι δεν αξιολόγησε ορθά τα γεγονότα και την αποστολή  του πλοίου, ότι δεν έκανε σωστή εκτίμηση της κατάστασης  ή ότι δεν τήρησε τις ναυτικές παραδόσεις αφού δεν  είχε ενστερνιστεί την αρχή  ότι τα πολεμικά πλοία προορίζονται για να κινδυνεύουν. 
 Κάποιοι άλλοι τάχτηκαν υπέρ του κυβερνήτη και κατά της απόφασης  καρατόμησης του,  υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επαινεθεί και όχι να τιμωρηθεί. Αυτοί εκτιμούν έπραξε ορθά αφού ένα εκ των πλέον σημαντικών έργων που έχει να επιτελέσει σε καιρό ειρήνης ένας Κυβερνήτης είναι να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του πληρώματός του πλοίου του και δεν αποδέχονται τα επιχειρήματα των επικριτών του Κυβερνήτη. Πιθανολογώντας, επειδή δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, ότι μπορεί να υπέπεσε λόγω και των ειδικών συνθηκών  σε κάποια λάθη, μερικά των οποίων πιθανόν να είναι τυπικά, εκφράζουν την άποψη ότι αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την μέγιστη επιείκεια. Ένα από τα πλέον σημαντικά επιχειρήματα που διατυπώνουν όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες και τη στάση του Πλοιάρχου Brett Crozier είναι ότι με τις ενέργειες αυτές προσπάθησε να προστατεύσει εκτός από τη ζωή του πληρώματός του και το πλοίο του γιατί πολεμικό πλοίο με άρρωστο και αποδεκατισμένο πλήρωμα χάνει και τη μαχητική του ικανότητα.   
   Αν και είμαι της αρχής ότι δεν πρέπει να παίρνουμε θέση για γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε πολεμικό πλοίο αν δεν έχουμε ξεκάθαρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και δεν έχουμε ακούσει τον Κυβερνήτη, προσωπικά τάσσομαι με αυτούς που υποστηρίζουν τον αποπευθέντα Κυβερνήτη.
    Πέρα από τις όποιες εκτιμήσεις και απόψεις σχετικά με τον Πλοίαρχο Brett Crozier αυτά που μένουν από αυτή την ιστορία αφήνοντας μια πολύ πικρή γεύση είναι :
Ø  Η απροκάλυπτη πολιτική και εκτός ορίων πολιτική παρέμβαση.
Ø Η ασφάλειά του προσωπικού δεν είναι στις προτεραιότητες των γραφειοκρατών της διοίκησης, αλλά και της κυβέρνησης  των  ΗΠΑ.
Ø  Ότι τα στελέχη και οι ναύτες αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα υλικά.
Ø Η θέση που φαίνεται ότι έχει επικρατήσει στους γραφειοκράτες της διοίκησης και τους κυβερνόντες τις ΗΠΑ ότι οι αναλώσιμοι στρατιωτικοί δεν πρέπει να μιλάνε και βέβαια καλός στρατιωτικός είναι αυτός που πεθαίνει ακόμα και χωρίς να υπάρχει λόγος.
Ø Η υιοθεσία της θέσης ότι ο Διοικητής ή ο Κυβερνήτης πρέπει να σιωπά, να μην παρουσιάζει τα προβλήματα και να μην ενοχλεί αλλά ούτε και να εκθέτει την Διοίκηση.   
Ø Η διατύπωση  διαφορετικής άποψης θέσης ή η υποβολή πρότασης  διαφορετικής από αυτήν που έχει εκφράσει η διοίκηση δεν αποτελεί παραδεκτή ενέργεια και δεν θα κολάζεται.
Ø Στο πεδίο των πολιτικών παιγνίων και  ανταγωνισμών όπως και στο κυνήγι της εξουσίας το προσωπικό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι αμελητέο και αναλώσιμο με ότι μπορεί να συνεπάγεται από αυτό.
Ø Η υποτίμηση από την ηγεσία του πενταγώνου της πανδημίας του Covid -19 και ο κάκιστος χειρισμός αντιμετώπισης της.
Ø Ότι η προστασία της δημόσιας εικόνας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση πραγματικών, δύσκολων και κρίσιμων καταστάσεων.      
   Συνοψίζοντας, με αφορμή τον τρόπο διαχείρισης αυτού του γεγονότος σε συνδυασμό με το καθημερινό γίγνεσθαι και πράττει της Αμερικανικής Διοίκησης, θα μπορούσε να διατυπωθεί η άποψη ότι, οι ΗΠΑ εμφανίζουν όλα τα σχετικά ιστορικά σημάδια μιας υπερδύναμης σε πορεία αποδρομής.        
Γιώργος Ροΐδης 
         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.