Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

                                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Πενήντα έξι (56) χρόνια μας χωρίζουν από την εγκαθίδρυση του  στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.  Η σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα μνήμης αλλά και τιμής σε όσους και όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος σε αυτή, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις ελευθερίες του λαού.

Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 ήταν η κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδρομής που είχε αφετηρία την λήξη του εμφυλίου.

Ένα πραξικόπημα που προετοιμάστηκε μεθοδικά και εκτελέστηκε με την ευλογία, τη στήριξη και την καθοδήγηση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και άλλων «Δυτικών Συμμάχων».

Ένα πραξικόπημα που έγινε για να υπηρετήσει κυρίως ξένα συμφέροντα σε βάρος του λαού και της χώρας.

Ο Ελληνικός Λαός αν και βρέθηκε απροετοίμαστος, από την πρώτη στιγμή της επιβολής της δικτατορίας ξεκίνησε άμεσα την οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ούτε συναίνεσε στην κατάλυση του πολιτεύματος ούτε αποδέχτηκε το καθεστώς.

Πρωτοπόροι αγωνιστές δεν πτοήθηκαν από την αστυνομοκρατία, τις διώξεις, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες και τα βασανιστήρια των δημοκρατικών πολιτών, αλλά ούτε και από τις μαζικές εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και την Δημόσια Διοίκηση.

Εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορούσαν να λείψουν από αυτόν τον αγώνα.

Υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί και των τριών κλάδων οργανώθηκαν και αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας.

Πολλοί από αυτούς διώχτηκαν, αποτάχτηκαν, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) τιμά  την προσφορά και τη μνήμη όλων των θυμάτων της χούντας.

Όλων όσων αγωνίστηκαν για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για τις δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός και μόνο αυτός γι αυτόν και την Πατρίδα.

Διαχρονικά οι κυβερνώντες τη χώρα, υποστηριζόμενοι από εγχώρια και ξένα οικονομικά μονοπώλια, συνέβαλαν με την στάση τους και την πολιτεία τους στην λήθη των πολλών δεινών που προκάλεσε στην Πατρίδα η επτάχρονη χούντα, με κυριότερο το Κυπριακό, με την εισβολή της  Τουρκίας το 1974 και την κατοχή του 37% της Κύπρο  μέχρι και σήμερα. 

 Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει το λαό μας, τα στελέχη των ΕΔ και τους απόστρατους για άλλη μια χρονιά αντιμέτωπους: 

·         Με απόλυτο αδιέξοδο, αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής. Η ακρίβεια έχει ήδη εξαφανίσει τις «αυξήσεις» που δόθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους «στα όρια των αντοχών της οικονομίας». Όμως «χωράνε» 2 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι για το 2023 και πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και νέες εισφοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά όχι καλύτερους μισθούς και συντάξεις.

·         Με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος δεν λέει να τελειώσει, αλλά δεν αποκλείεται ακόμη και να γενικευτεί.

·         Με την Τουρκία να συνεχίζει να αμφισβητεί  κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.  

Οι ενδείξεις  δυστυχώς είναι δυσοίωνες και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές έχει προκαθορισμένη ατζέντα: 

·         Την καθήλωση μισθών και συντάξεων και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί, διατηρώντας συγκρατημένες τις μισθολογικές αυξήσεις».

·         Τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του επόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, την επιστροφή στα ματωμένα πλεονάσματα και τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του. 

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 και εν όψει των βουλευτικών εκλογών τα στελέχη των ΕΔ οι απόστρατοι να στείλουν στον αγύριστο τα φασιστικά μορφώματα που είναι σάρκα από τη σάρκα του ίδιου του συστήματος.

Σήμερα δεν υπάρχει θέση για εφησυχασμό αλλά επιβάλλεται να λάβουμε ενεργά θέση και συμπορευόμενοι με το αγνό λαϊκό κίνημα τη νεολαία, τους άλλους συνταξιούχους να αγωνιστούμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δημοκρατικά ιδεώδη, δικαιώματα και ελευθερίες. 

  

Για την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ


   Ο Γραμματέας                                                                              Ο Πρόεδρος            Τσαρδάκης Μάλαμας                                                          Φωτιάδης Τριαντάφυλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.