Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Aύξηση μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ

                                                                                                                           Αθήνα 18/5/2023

         ΘΕΜΑ:Aύξηση μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Ταμείου,

Αξιότιμοι κύριοι του ΔΣ του Ταμείου,

Πρόσφατα η κυβέρνηση αύξησε την σύνταξη κατά 7,5% και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2023, αν και πολλοί συνάδελφοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν πραγματική αύξηση.

Σημειωτέων, ότι αυτή η αύξηση (σε όσους ήταν πραγματική ) είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια.

Οι κύριες συντάξεις όχι μόνο έχουν καθηλωθεί αλλά και λόγω του υψηλού πληθωρισμού έχουν χάσει αρκετά πάνω από το 10% της αγοραστικής τους δύναμης.

Τα Μετοχικά μας Ταμεία τα τελευταία χρόνια, και σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, έχουν θετικό οικονομικό πρόσημο και τα οικονομικά αποτελέσματα ενισχύουν την αισιοδοξία μας για οικονομική ασφάλεια και θετικές προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και τους αναμενόμενους πόρους από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από την άλλη όμως να σημειωθεί ότι τα μερίσματα αφού μειώθηκαν κατά 50% περίπου τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν καθηλωμένα για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Τα έκτακτα μερίσματα που δίνονται κατά αραιά διαστήματα και όχι από όλα τα ταμεία, δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την ισχνή οικονομική κατάσταση των συναδέλφων.

Επειδή λοιπόν όπως αναφέραμε και παραπάνω η πολυετής καθήλωση των μερισμάτων, η πενιχρή αύξηση στις συντάξεις και όχι για όλους, ο πληθωρισμός που μειώνει την αγοραστική δύναμη και την ποιότητα ζωής μας, καθιστούν αναγκαία την αύξηση των μερισμάτων σ΄ ένα ποσοστό που να καλύπτει την ανάγκη για μια αξιοπρεπή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συναδέλφων μετόχων – μερισματούχων. Σε μία πρώτη προσέγγιση προτείνεται η άμεση αύξηση των μερισμάτων κατά 7,5%, αναδρομικά από 1-1-2023, σύμφωνα και με το προαναφερόμενο κυβερνητικό μέτρο για τις κύριες συντάξεις.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ


Ο Γραμματέας                                                                       Ο Πρόεδρος

                                                                                  Φωτιάδης Τριαντάφυλλος

Τσαρδάκης Μάλαμας 
                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.