Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2011-2015 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

                                                        


                                                       ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.                                                                      

                                                                                                                                 Αριθ. Πρωτ. 4    

                                                                                                        Αθήνα 23 – 4 - 2024 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

ΠΡΟΣ: ΕΦΚΑ

ΚΟΙΝ: Ως πίνακας αποδεκτών     

 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ 20% ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2011-2015 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

1. Με σχετικά εντάλματα επιστρέφονται από τον ΕΦΚΑ, ποσά της ΕΑΣ συνταξιούχων στρατιωτικών για τα έτη 20111-2015, μετά από έκδοση συναφών δικαστικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

2. Παρατηρούνται ωστόσο τα εξής παράδοξα:

α. Τα ποσά της ΕΑΣ που καταβλήθηκαν αφορούσαν στα έτη 2011-2015 και συνεπώς το δικαίωμα του Δημοσίου για την όποια παρακράτηση φόρου [20%] θεωρούμε ότι έχει παραγραφεί - 

[δείτε μεταξύ άλλων και το εξής: "... η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εξέδωσε αποφάσεις με τις οποίες δικαίωνε τους φορολογούμενους,  δεχόμενη ότι πράγματι το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να επιβάλει φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά, που εισπράχθηκαν το 2013, είχε υποπέσει σε παραγραφή. .."].

β. οι δικαστικοί τόκοι έχουν υπολογιστεί στα ποσά μετά την αφαίρεση του 20% του προαναφερομένου φόρου παρακράτησης, μειώνοντας ουσιαστικά τα σχετικά ποσά τόκων σε βάρος των συνταξιούχων και παραβιάζοντας το γράμμα των δικαστικών αποφάσεων. 

γ. οι δικαστικοί τόκοι έχουν υπολογιστεί συνολικά [χωρίς ετήσιο ανατοκισμό] από 10-6-2015 και μετά - ενώ θα έπρεπε για κάθε ημερολογιακό έτος να προστίθενται στο κεφάλαιο οι τόκοι της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια να υπολογίζονται οι ετήσιοι τόκοι, κοκ, με αποτέλεσμα και αυτή η μεθόδευση να "λειτουργεί" σε βάρος του συνταξιούχου.

δ. ειδικότερα ακόμη και στους δικαιωθέντες συνταξιούχους με αναπηρία άνω του 80%, οι οποίοι εξαιρούνται από την φορολόγηση εισοδήματος, έχει επίσης παρακρατηθεί από τον ΕΦΚΑ στα επιστρεφόμενα ποσά της ΕΑΣ φόρος 20%, ζήτημα το οποίο φανερώνει αφενός την κοινωνική αναλγησία του εν λόγω οργανισμού και αφετέρου τη μη-συμμόρφωσή του στις ισχύουσες διατάξεις.   

3. Κατόπιν των ανωτέρω καταγγέλλουμε τις εν λόγω μεθοδεύσεις και σας καλούμε δημόσια, άμεσα να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες διορθώσεις των σφαλμάτων σας. 

Πίνακας Αποδεκτών

Για ενέργεια

Υπουργούς Εργασίας & Εθνικής Άμυνας

Για πληροφορία

Κόμματα, Οργανώσεις συνταξιούχων & αποστράτων 

Για το ΔΣ

                               
      Ο Γραμματέας                                                                 Ο Πρόεδρος

                 Τσαρδάκης Μάλαμας                                                             Φωτιάδης Τριαντάφυλλος                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.