Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΕΑΕΔ- Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΘΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» , μας αφήνει πικρή γεύση, μας γεμίζει απορίες και ερωτήματα, περισσότερα από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει.

Ενώ ως σκοπός-όπως αναφέρει το Άρθρο 1 του ν/σ- είναι «η ενίσχυση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», στην ουσία όχι μόνο δεν τα αντιμετωπίζει αλλά προσθέτει επιπλέον βάρη, μεταξύ των άλλων και των αποστράτων.

Αποτελεί πρόκληση η δημιουργία Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας, ενώ αντίστοιχος υπάρχει για το ΜΤΝ, όταν στην ουσία πρόκειται να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς τροφοδότες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, με τις εισφορές των εν εε και αποστράτων Στρατιωτικών.

Στην περίπτωση μάλιστα του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ στα Άρθρα 15-16-17 του ν/σ διακρίνουμε το στόχο της αύξησης των εσόδων του, προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο», ενώ παράλληλα η πρόβλεψη για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μελλοντικά τη μετατροπή του Νοσοκομείου σε ιδιωτικό.

Κάτι που διαφαίνεται να επιχειρείται από την Κυβέρνηση στην περίπτωση του πρώην “409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου” στην Πάτρα για την παραχώρηση του σε ιδιώτη.

Ειδικότερα, η «μέριμνα» του ΥΠΕΘΑ με τα άρθρα 4 και 10 του ν/σ φροντίζει να φορτώσει επιπλέον βάρη στις πλάτες των εν εε και αποστράτων-συνταξιούχων Στρατιωτικών, με νέες εισφορές.  

Η πρόβλεψη για σύσταση νέων Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας, των στελεχών του Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας με αντίστοιχη κράτηση 0,3%  επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου, όπως και η αντίστοιχη κράτηση 1% υπέρ ΝΙΜΤΣ, για τους απόστρατους-συνταξιούχους, αυξάνει τη δυσαρέσκεια στους κόλπους των αποστράτων, καθώς η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, τους υποχρεώνει για άλλη μια φορά να βάλουν βαθειά το χέρι στη τσέπη. 

Στην πράξη το ν/σ δεν αντιστοιχεί με τις ανάγκες των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους, στους τομείς των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στην πραγματικότητα οι εν ενεργεία και αποστρατεία στρατιωτικοί βλέπουν την υγειονομική τους περίθαλψη συνεχώς να υποβαθμίζεται, την ίδια στιγμή που υποχρεώνονται να καταβάλουν μηνιαίες εισφορές χωρίς αντίκρισμα.

Χαρακτηριστική περίπτωση οι απόστρατοι και τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται εκτός Αττικής, χωρίς να υπάρχει  αντικειμενικά η δυνατότητα της χρήσης Στρατιωτικών Νοσοκομείων.

Ενώ η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, εξαναγκάζει τους απόστρατους να κατευθύνονται σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, συρρικνώνοντας παραπέρα το ήδη λεηλατημένο εισόδημα τους. 

Η πάγια θέση της ΑΝΕΑΕΔ  είναι Καθολικά Δημόσια και Δωρεάν υγεία σε όλους χωρίς περιορισμούς.

Σε ότι αφορά το Άρθρο 35 για την «Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους» γίνετε φανερή η απαξίωση και κοροϊδία των αποστράτων στρατιωτικών, καθώς περιορίζει την αναδρομικότητα που προκύπτει από την κατάργηση των μειώσεων που επιβάλει ν. 4093/2012 από 1-1-2022.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) έχει αναδείξει  το ζήτημα της κατάργησης των μειώσεων του ν. 4093/2012, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και επιστολές μέχρι και στον πρωθυπουργό της χώρας. 

Η σημερινή κυβέρνηση  οφείλει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αποστράτων, να συμμορφωθεί με  τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επιστρέψει σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους, τα μη νομίμως παρακρατηθέντα ποσά, τουλάχιστον από 13 Μαΐου 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο ν.4387/2016.

Ακόμα και η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ του ν/σ αναγνωρίζει την αναδρομικότητα του ν. 4093/2012, ταυτόχρονα όμως απογειώνει την κοροϊδία αναφέροντας ότι: «Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, ενισχύεται η θέση των στρατιωτικών συνταξιούχων, σε αναγνώριση της ιδιαίτερης βαρύτητας της συμβολής τους».

Απόδειξη ότι στα 507 σχόλια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του Άρθρου 35 του ν/σ δεν υπάρχει ούτε μια θετική άποψη.

Παράλληλα η κυβέρνηση ενώ αξιώνει από μας την πιστή τήρηση των νόμων η ίδια καταστρατηγεί το νόμο και αποδίδει το δίκαιο κατά το δοκούν.

Διαμορφώνει έτσι, μια πολιτική του διαίρει και βασίλευε, μας στερεί νόμιμο εισόδημα, ενώ αναιρεί ακόμα και τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις του παρελθόντος περί αναδρομικότητας από 1.1.2021.

Στις σημερινές συνθήκες της ενεργειακής φτώχειας, του πληθωρισμού, και της ακρίβειας, είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη του εισοδήματος των αποστράτων-συνταξιούχων. 

Επίσης να θυμίσουμε ότι στην περίπτωσή μας δεν ισχύει ότι τα περασμένα είναι και ξεχασμένα.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)  από το 2012, με συνέπεια και συνέχεια, αγωνιζόταν και θα συνεχίσει να αγωνίζεται, για την επαναφορά των δώρων, Εορτών-Αδείας, και την Άμεση επαναφορά των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα, μετά από 12 έτη αφαίμαξής τους.

Προσκαλούμε όλη την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, να στοχεύει πραγματικά, στην βελτίωση του εργασιακού και βιοτικού επιπέδου του προσωπικού των εν εε και εα των ΕΔ και όχι να δρα αποσπασματικά, σε τριτεύοντα ζητήματα, μεροληπτικά και πελατειακά.

Για το ΔΣ


Ο Γραμματέας                                                 Ο Πρόεδρος

Τσαρδάκης Μάλαμας                              Φωτιάδης Τριαντάφυλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.