Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Έκφραση Συλλυπητηρίων




“Έφυγε” ο πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 σε ηλικία 80 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος απ’ τον καρκίνο, ο Πρέσβης επί Τιμή Θέμος  Στοφορόπουλος.
Ο Θέμος Στοφορόπουλος διετέλεσε πρέσβης σε διάφορες χώρες, όπως Λίβανος, Συρία, Κύπρος
Το 1988 υπηρετούσε ως πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, όταν εκδηλώνοντας την σφοδρή διαφωνία του με την τότε στροφή του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στα Ελληνο-τουρκικά και την συμφωνία του “Νταβός-1” με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ, υπέβαλε την παραίτησή του. 
Οι Κύπριοι τον χαρακτήρισαν ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ.
Σε όλη την πορεία του παρέμεινε, ακέραιος, υψηλόφρων, ευγενέστατος, ανιδιοτελής, μαχητής υπέρ των δικαίων της Κύπρου και της Ελλάδος απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας και τον ιμπεριαλισμό.
Υπήρξε ενεργό στέλεχος του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενώ ήταν και συγγραφέας βιβλίων για τη διεθνή την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Σημαντική ήταν η προσφορά του και στην έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στον Παλαιστινιακό και στον Κυπριακό λαό. Πίστεψε στο δύναμη και στο δίκιο των λαών κι αγωνίστηκε γι’ αυτό.
Το 2017 πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για τη συλλογή υπογραφών ως έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Ξεχώριζε επίσης, η ανησυχία που είχε μέχρι την τελευταία στιγμή για την εξέλιξη του Κυπριακού και τα νέα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε.
Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων  εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.  


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.